Dagen derpå – jeg er træt, har tabt mig og har skarvemærker og myggestik overalt – men er glad og fredfyldt. Det er dejligt at være hjemme igen og dejligt at have huset for sig selv og kunne pakke ud stille og roligt.

Det har været en fantastisk tur, et eventyr fyldt af uforudsigelighed og tid, en mulighed for at tage det langsomt og være i nuet. Faktisk er der ikke andre muligheder på sådan en tur. Enhver tanke om at planlægge mere end en halv dag frem kan man godt skrinlægge. Og det der med at købe ind til et par dage af gangen – glem det, sørg for at tanke vand og strøm, når du kan, og nyd den plade chokolade eller øl, der byder sig – resten ordner sig. Og hvis det tager 2 timer at tømme kajakken og flytte tingene 1000 m – ja, så er det altså det, der var meningen med denne aften, ingen grund til piv og selvmedlidenhed, få det bedste ud af det og nyd aftenen.

Det er vigtigt at have et mål for at holde motivationen, men ligeså vigtigt at ændre det eller acceptere ændringer, hvis vejr og vind eller roform byder det. Det er rejsen og nuet, der er det vigtige, ikke målet.

Vil jeg gøre det igen? Helt sikkert – jeg synes det simple liv på vandet er fantastisk og frit. Det behøver ikke at være så lang en tur, og den skal passe ind i alle mulige andre ting, mit familieliv ikke mindst, men det er afgjort ikke sidste gang.

Og så nogle praktiske noter til næste gang: Man har ikke brug for en skål, når man er alene – man spiser bare af gryden.

Sukker kan godt blive hjemme, man kommer tørret frugt på havregrøden. Suppe o.l. er sikkert fint, men man spiser det ikke i praksis – lad det blive hjemme. Det kunne være rart at pakke opvaskesvampen i en vandtæt æske, så man ikke får vand i drybaggen den ligger i. Elsker min campinglygte med stearinlys – den er så fed om aftenen i et telt – jeg glemte den desværre på Trelde Næs, men skal have en ny til næste tur.

Alt hvad der ligger i vandtætte luger kommer før eller siden til at sejle i saltvand. Alt hvad der ligger i drybags i vandtætte luger bliver før eller siden fugtigt – fordi det bliver pakket med noget, der har været vådt. Ting der ligger pakket i en støv- og vandtæt pelicase i en kraftig drybag i en vandtæt luge forbliver tørt!! Og de ultra-lette tynde drybags fra JR gear er kun bags, ikke drybags.

En flaske gas (425g) holder fint 14 dage til een person og også længere – med to varme måltider om dagen.

Jeg har ikke brugt mit varme udstyr; handsker, buff, tørdragt osv – men det skyldes også det varme sommervejr. Derimod har både hue og langærmet uldundertrøje været i sving – det er godt at have med. Ellers har jeg brugt alt, hvad jeg havde med – bortset fra reserveting, reperationsting og førstehjælp, som man jo håber ikke at få brug for.

Elsker syntetiske materialer – de fylder og vejer ikke, tørrer hurtigt, lugter ikke og bliver ikke så beskidte. Bomuld kommer ikke med på den næste tur, heller ikke til landtøj.

Et stykke liggeunderlag er fantastisk – både til at hvile fødderne på og til at trække kajakken op over, når man skal i land mærkelige steder. Det er noget helt andet at håndtere en tungtlastet kajak end en tom! Mistede mit undervejs, men Asger lavede et nyt og tog med til mig, tak!